מהו חיישן ראייה?
- חיישן ראייה (Vision Sensor) הוא מכשיר עצמאי המשלב תאורת ראייה, עדשות ומצלמה בתוך יחידה קומפקטית אחת, למימוש יעיל ופשוט. חיישני ראייה זמינים עם מגוון רחב של עדשות ואפשרויות תאורה כדי לספק מענה ליישומים מגוונים באמצעות מכשיר יחיד.
- חיישני ראייה הם בחירה מצוינת במיוחד עבור משתמשים שמתחילים את דרכם בתחום הראייה, שיש להם יישומי בקרה יחסית פשוטים, ומחפשים פתרון אינטואיטיבי וקל להטמעה במהירות עם מינימום השבתה.
מתי מתאים להשתמש בחיישן ראייה?
חיישני ראייה מתאימים בעיקר ליישומי בקרת איכות פשוטים, לרבות אימות נוכחות/היעדרות, התאמה, בדיקת תוויות, וידוא צבע נכון או גוון של אובייקט וכדומה. הדגמת יכולת מצוינת של חיישני ראייה יכולה להיות בדיקת התאמת תבנית (Pattern): פשוט נדרש לצלם תמונה של מצב תקין, ולאחר מכן כל חלק שלא יתאים לתבנית יוביל לפסילה. לדוגמה, חיישן ראייה יכול לשמש לוידוא נוכחות תווית על גבי מוצר.
מעבר לכך, חיישנים יכולים להתאים לבדיקות שלמות מכלול (Assembly Verification). לדוגמה, ניתן להשתמש בחיישן ראייה כדי לוודא שכל הרכיבים הנכונים נוכחים בערכה רפואית שלמה.
מהם היתרונות של חיישני ראייה?
להלן 5 יתרונות מהותיים של חיישני ראייה:
1.חיסכון בזמן ובעלויות
חיישני ראייה הם בדרך כלל קטנים יותר, זולים יותר ופחות מסובכים ממצלמות חכמות, מה שהופך אותם לאחד מפתרונות הראייה הממוחשבת הקלים ביותר להפעלה מהירה. למעשה, הכשרה על חיישן ראייה יכולה להימשך חצי שעה בלבד ללא ניסיון מוקדם בתחום. יתרה מכך, חיישן ראייה עם תצוגה מובנית שאינו מצריך מחשב לתכנות יכול להיות מוגדר תוך מספר דקות. מכשיר עם תאורה מובנית יהפוך את ההתקנה להקמת מערכת בדיקה בסיסית לפשוטה אף יותר – ללא צורך במכשירים נוספים.
2.שימוש בפחות מכשירים כדי לפקח על תנאים מרובים
ניתן להשתמש בחיישני ראייה עבור מגוון יישומי אימות ובדיקה פשוטים. מאחר וחיישני ראייה לוכדים תמונה שלמה ולא נקודה בודדת, חיישן ראייה יחיד יכול להחליף מספר חיישני קרבה אופטיים, ולאמת כמה תנאים בו-זמנית.
3.מענה למגוון דרישות יישום באמצעות דגם יחיד
חיישני ראייה המאפשרים החלפת עדשות נותנים את הגמישות לעמוד בדרישות יישום משתנות. לדוגמה, עדשות שונות מאפשרות לשנות את שדה הראייה או מרחק העבודה של החיישן. עדשות להחלפה מאפשרות לקבע סטנדרט של מכשיר אחד עם כמה עדשות, ומאפשרות החלפה לפי דרישות היישום, דבר המפשט את דרישות המלאי וחוסך עלויות.
4.אימות צורות, תבניות, צבעים ועוד
חיישני ראייה יכולים להיות מונוכרומטיים (שחור לבן) או צבעוניים. חיישני ראייה מונוכרומטיים משמשים לרוב לאימות נוכחות או צורה של עצמים, או להתאמת תבניות כאשר הצבע בפועל אינו נחוץ להבדלה בין מצב תקין או פסול.
מצד שני, חיישן צבעוני רואה בצבעים אמיתיים, ומשמש לבקרה כאשר צבע הוא ההבדל היחיד בין מצב תקין למצב פסול. לדוגמה, ניתן להשתמש בחיישן ראייה צבעוני כדי לקבוע את צבע הגימור של רכב בתעשיית הרכב, או כדי לאמת את צבע התווית בתעשיית המוצרים ארוזים.
5.יצירת ניגודיות עם תאורה צבעונית
עבור חיישני ראייה רבים, תוכלו לבחור ממגוון צבעי תאורה כדי לסייע ביצירת ניגודיות ביישום שלכם. אורות בצבעים שונים יכולים לגרום לתכונות להיראות בהירות יותר או כהות יותר בעיני מצלמה מונוכרומטית. לדוגמה, השתמשו באור אדום כדי לגרום לעצמים אדומים בתמונה להיראות בהירים יותר, או השתמשו באור ירוק (צבע הפוך לאדום) כדי להדגיש פרטים אדומים. זה הופך את תהליך זיהוי הפרטים השגויים או החסרים לפשוט הרבה יותר עבור החיישן.
מתי כדאי לשדרג למצלמה חכמה?
השלב הבא אחרי חיישן ראייה עשוי להיות מצלמה חכמה (Smart Camera), שעל פי רוב דורשת מחשב לתכנות אך מספקת יכולות נוספות כגון מדידה תכונה וניתוח פגמים. מצלמות חכמות הן אידיאליות כאשר נדרשת יותר פונקציונליות מחיישן ראייה, אך עדיין נדרש פתרון רב-תכליתי וקל לשימוש. מומלץ לחפש מצלמה עם תוכנה אינטואיטיבית שיכולה להתמודד עם בדיקות מסובכות ועדיין להיות ידידותית למשתמש.