מאמר זה יציג חמש טכנולוגיות חדשות המשפרות את האנרגיה הסולארית והופכות אותה לנגישה יותר ולידידותית יותר לסביבה. טכנולוגיות אלו הן אגריוולטאיקה, פאנלים סולארים צפים, מיקרו-ממירים חזקים, התקנות רובוטיות אוטומטיות והדור הבא של תאי סולאר.
אגריוולטאיקה
אחד מאתגרי האנרגיה הסולארית הוא השימוש בשטח. אנרגיה סולארית מצריכה כמעט פי 10 שטח לעומת דלקים פוסיליים. כדי להגיע ל-0 שימוש באלו עד 2050, יש צורך להקדיש למערכים סולארים שטח בגודל של מערב וירג'יניה. עם זאת, חידושים דוגמת אגריוולטאיקה מאפשרים להפחית משמעותית את השטח הנדרש.
מערכים אגריוולטאיים כוללים מודלים סולאריים המותקנים על מתלים מעל לשדות חקלאיים. הם מאפשרים ייצור הן של ייבולים והן של אנרגיה סולארית. יכולת חדשה זו מספקת לצמחים צל וכך מסייעת להם לגדול טוב יותר ומפחיתה את הצורך במים. מבחינת הפאנלים – המערכים האגריוולטאיים מאפשרים להם להישאר קרירים וכך להמיר את האנרגיה ביעילות גבוהה יותר. ניתן גם להשתמש בסוג התקנה זה כדי להגן על בתי גידול ולתמוך בצמחים ובדשא – המושכים אליהם מאביקים, שתורמים לאקו-סיסטם המקומי.
פאנלים סולארים צפים
בדומה לאגריוולטאיקה, פאנלים סולארים צפים מאפשרים שימוש כפול. מערכות אלו מותקנות על גופי מים פתוחים, מתקני דייג ותעלות השקייה ומגבירות את הקיבולת הסולארית מבלי להזדקק לשטח גדול יותר.
פאנלים סולארים צפים מפחיתים את אידוי המים ב-45%. הם גם מסייעים לשמור על טמפרטורת המים קרירה יותר, בזכות הצללה ותנאים יציבים שהם מספקים לעולם הימי. זו הסיבה שפאנלים סולאריים מהווים בחירה מיטבית לאספקת אנרגיה לאזורים אורבניים. מספר פרוייקטים גדולים ומוצלחים כבר פעילים ברחבי העולם.
מיקרו-ממירים חזקים
השאיפה התמידית לשפר את יעילות הפאנל הסולארי הולידה את המיקרו-ממירים החזקים. מדובר באלמנט מכריע באופטימיזציית תפוקת האנרגיה הסולארית. לוחות מונו-גבישיים ומודלים דו-פנים מפיקים 450 וואט של אנרגיה או יותר מכך – ומצריכים ממירים חזקים. המיקרו-ממירים העדכניים ביותר כיום מספקים יעילות של 97% CEC ודירוג הספק שיא של 384VA – אופטימיזציית ביצועים של כל פאנל סולארי נפרד. כך גם מכשולים כצל או לכלוך משפיעים רק על ביצועיו של הפאנל הספציפי ולא על כלל המערך הסולארי.
שינוי קנה המידה של בנייה סולארית
עד שנת 2030 תצריך העמידה בביקוש המבוססת על מטרות האנרגיה של ארצות הברית מעל למיליון עובדים חדשים בתחום. טכנולוגיות חדשות דוגמת רובוטים הפועלים על בינה מלאכותית ופאנלים סולארים מוכנים להתקנה נועדו לפשט פרויקטי בנייה גדולים. בנוסף נועדו טכנולוגיות אלו לסייע לעובדים להפוך ליעילים יותר. בכוחן של טכנולוגיות בינה מלאכותית וראייה ממוחשבת לזרז בכ-40% בניית חוות סולאריות. כך גם מתאפשרות התקנות באזורים מרוחקים או בסביבות שאינן בטוחות מספיק לעבודתם של צוותי אנוש.
מה הלאה? סולאר בכל מקום
כשמסתכלים קדימה ניתן לראות מספר טכנולוגיות שהולכות ומתפתחות במטרה לשלב את הסולאריות בחיי היומיום. עדשות פירמידליות מרכזות קרני שמש לתאים סולאריים והופכות אותם ליעילים יותר, אפילו בתנאי אור לא ישיר. לתאים סולאריים קוואנטים, המורכבים מחלקיקי מוליכים-למחצה מיקרוסקופיים, יש את הפוטנציאל לקצור אור שמש בצורה יעילה יותר.
בנוסף, שימוש בתאים סולאריים הבנויים מחומרים זולים יותר, דוגמת פוטו-וולטאים אורגניים ותאי פרוסקיט, יכולים להוביל לשיפורים חשובים. ניתן להשתמש באנרגיה סולארית בדרכים מפתיעות. למשל, חומרי Building-integrated photovoltaics כגגות, חלונות וקירות – ואפילו בגדים – יכולים לעשות שימוש בסרט דק של תאים סולאריים.
כשמסתכלים קדימה רואים שהישגי האגריוולטאיקה והפאנלים הצפים ממחישים כמה הרבה ניתן להשיג בעזרת אנרגיה סולארית. טכנולוגיות חלוציות אלו הופכות את האנרגיה הסולארית לגמישה, זולה ונגישה יותר. התעשייה הסולארית מתלהבת מרעיונות חדשים אלו. אנו להוטים לראות מה עתיד לקרות בהרפתקה שמשית זו.
פתרונות לבדיקה מערכות אנרגיה ירוקה:
SMFT-1000 Solar Tools Kit: Fluke Multifunction PV Tester and Performance Analyzer, I-V Curve Tracer
Fluke 393 Solar Clamp Meter CAT III 1500 V